10 ani de Tură în Natură

Se împlinesc zece ani de când trei bicicliști sibieni, împătimiți de pedalat pe plaiuri sibiene, au înființat Asociația Tură în Natură din dorința de a schimba mentalitatea și prioritățile locuitorilor din Sibiu cu privire la modul de petrecere a timpului liber. Și-au propus astfel să-i aducă pe sibieni și nu numai, mai aproape de natură prin intermediul bicicletei.
În jurul acestui nucleu s-a format destul de repede o echipa de aproximativ 10 membri, toți pasionați de pedalat, de natură și de alte activități în aer liber. Echipa asociației Tură în Natură are în componența sa specialiști în geografie, turism, ecologie, salvare montana, economisti, etc., activitatea organizației bazându-se pe experiența fiecărui membru în parte. La organizarea și implementarea acțiunilor asociației noastre au participat toți cei 10 membri activi și cei peste 30 de voluntari. Asociația nu are în prezent personal angajat, activitatea membrilor ei fiind voluntară si non-profit.
Toți membrii Tură în Natură și-au dedicat cei 10 ani pentru a susține misiunea organizației de a încuraja și sprijini orice formă de mișcare (nemotorizată) în aer liber, prin respectarea principiilor de protectie a mediului.
Unul dintre cele mai importante proiecte ale asociației Tură în Natură a fost, încă de la înființare, cel de marcare a unor trasee de cicloturism care să lege Sibiul de localitățile înconjurătoare. În cei 10 ani de activitate asociația noastră a marcat în cadrul mai multor proiecte peste 200 de kilometri de trasee cicloturistice. Primul traseu de cicloturism marcat de asociația noastră a fost traseul ”Emil Cioran”, care leagă Sibiul de Rășinari.
Fiind un traseu de dificultate ușoară a devenit traseul simbol al asociației noastre, lucru care ne-a făcut ca în 2020 să-l re-marcăm și să-l dotăm cu infrastructură de semnalizare durabilă și de calitate. Prin traseele de cicloturism marcate de asociația noastră, în colaborare cu diverse entități publice și parteneri din zona privată, ne-am propus să ajugem în toate zonele culturale și istorice ale judetului Sibiu, începând cu Marginimea Sibiului și continuând cu Țara Oltului, Podișul Hârtibaciului și Țara Secașelor. Obiectivul nostru viitor este de a re-marca și reamenaja toate traseele cicloturistice ale asociației și să unim prin trasee de cicloturism orașul Sibiu de alte orașe precum Cisnădie, Sighișoara, Sebes, etc.
Asociația Tură în Natură a desfășurat încă de la înființare acțiuni care s-au adresat educației publicului tânăr din Sibiu în utilizarea bicicletei, ecologie și protecția mediului. În anul 2013 am implementat împreună cu două grupe de elevi de la liceul Samuel von Brukenthal două proiecte finanțate prin Programul YouthBank de către Fundația Comunitară Sibiu. Primul proiect denumit Campania ”Biciclist în trafic” a avut drept scop educarea elevilor din 5 licee sibiene pe teme de circulație cu bicicleta și conștientizarea șoferilor cu privire la prezența în trafic a bicicliștilor. În cadrul proiectului au fost informați peste 300 de elevi despre reguli de circulație și problemele care pot apărea în trafic atunci când se deplasează cu bicicleta și aproximativ 200 de șoferi au fost informați.
Asociaţia Tură în Natură Sibiu a finalizat în anul 2016 proiectul „Sibiu – UnDa Verde pentru Biciclete!”, finanţat prin Granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România. Proiectul a fost implementat în perioada 1.05.2014 – 30.04.2016, obiectivul principal al proiectului fiind combaterea schimbărilor climatice şi îmbunătăţirea calităţii vieţii în cadrul comunităţii locale sibiene prin promovarea utilizării bicicletei ca mijloc de deplasare alternativ.
Dintre rezultatele importante ale proiectului menționăm: peste 1500 elevi și studenți informați pe tema schimbărilor climatice și regulilor rutiere; aproximativ 1000 de șoferi conștientizați de drepturile bicicliștilor în trafic în cadrul campaniei ”Respect pentru Bicicliști”; 283 kilometri de trasee cicloturistice marcate în împrejurimile Sibiului; 50 de voluntari implicați în desfășurarea activităților proiectului; 20 de rastele de biciclete montate; 7 întâlniri ale grupului de lucru ”Biciclist în trafic” cu peste 20 de soluții de îmbunătățire a condițiilor de deplasare cu bicicleta propuse Primăriei Sibiu; 5 soluții de deplasare cu bicicleta la serviciu identificate împreună cu peste 200 de angajați ai firmelor și instituțiilor publice sibiene în cadrul campaniei ”Bicicleta Verde”; 3 simulări de accidente biciclist – autoturism ale căror filme au avut mii de vizualizări pe internet; 1 concurs pentru elevi cu tematica ”Bicicliștii împotriva schimbărilor climatice” în care 8 elevi au fost premiați.
Ca o continuare a proiectului Sibiu – UnDa Verde pentru Biciclete, Tură în Natură s-a implicat în grupuri de lucru organizate atât la nivelul Primăriei Sibiu cât și a Consiliului Județean Sibiu pentru a promova construirea unei infrastructuri sigure pentru deplasarea cu bicicleta atât în orașul Sibiu cât și între Sibiu și localitățile înconjurătoare. Suntem membri în grupul de lucru Mobilitate Urbană de la Primăria Sibiu unde discutăm soluții pentru pistele de biciclete sigure precum și pentru alte tipuri de infrastructură necesare bicicliștilor sibieni (de exemplu implementarea de sisteme bike-sharing, stații de reparații biciclete în tot orasul, etc.). Lobby-ul nostru la nivelul Consiliului Județean Sibiu vizează convingerea autorităților să construiască piste de biciclete între Sibiu și localități înconjurătoare precum Rășinari, Poplaca, Cisnadioara, Cisnadie, Ocna Sibiului, etc.
În cadrul proiectului ”Cunoaște natura din jurul tău” implementat în parcul Sub Arini s-au realizat 10 panouri informative despre flora și fauna cu informații care se regăsesc detaliate și pe pagina web www.cunoastenatura.ro. Proiectul a implicat specialiști de la Facultatea de Științe din Sibiu, ecologi și ornitologi la realizarea materialului prezentat pe panouri și site. Pentru a capta interesul micilor vizitatori am realizat o broșură cu povești despre lumea animalelor și a plantelor din parc. Parcul Sub Arini merită să fie în atenția copiilor cu mai multă valoare decât un loc de joacă. Este un întreg univers de viețuitoare și plante nedescoperit încă de aceștia. Poveștile sunt scrise pe baza informațiilor științifice despre animale și floră însă într-un mod menit să atragă interesul celor mici.
Începând cu anul 2013 asociația s-a implicat și în organizarea de competiții sportive. Pentru organizarea competițiilor de bicicletă, orientare turistică sau alergare montană am colaborat cu entități publice și private precum Primăria Rășinari, Asociația Cab Sport Sibiu, Turul ciclist al Sibiului, etc.
Un concurs îndrăgit de bicicliștii sibieni este Gusterita MTB care se desfășoara anual la finalul lunii octombrie în zona Gusterița din Sibiu. Cele 3 editii ale acestui concurs de ciclism au adus la start peste 600 de participanți de toate vârstele si nivelurile de pregătire.
Cele 2 editii ale concursului Urme pe Play organizate de Tură în Natură în 2018 și 2019, s-a desfășurat în zona pitorească a comunei Rășinari, urmând poteci din pădurile și pașunile montane ce împrejmuiesc satul. Cele 4 categorii ale concursului (maraton 40 de km, semimaraton 25 km, cros 13 km si cursa pentru copii) au adus la start peste 400 de alergători de toate vârstele.
În mod regulat Asociația Tură în Natură organizează ture de bicicletă pentru promovarea potențialului turistic a județului Sibiu. Aceste evenimente se bucură de o largă participare din partea bicicliștilor sibieni, și nu numai, fiind apreciate atât itinerariile alese de membri asociației cât și calitatea și noutatea informațiilor oferite de ghizii asociației legate de istoria, cultura și natura zonelor străbatute pe care le împartășesc participanților.
Resursele financiare ale asociatiei au fost asigurate de diversi finantatori dintre care enumerăm Consiliul Județean Sibiu, Primăria Sibiu, Fundația Comunitară Sibiu și EEA Grants prin Fondul ONG. Acțiunile asociației noastre au fost susținute prin echipamente și produse oferite de sponsori precum Unimat, Bartor MT, Ambient, Velocity sau Boromir.
Puteți să susțineți și voi activitățile asociației noastre prin acțiuni de voluntariat, donații în contul asociației sau redirecționarea celor 3,5% din impozitul pe venitul plătit la bugetul de stat. Vă mulțumim anticipat!