Călătorie spre centrul pămîntului

Slănic Prahova este  o stațiune balneoclimaterică din centrul țării, județul Prahova.Un orășel drăguț cu oameni primitori și care încearcă să se lepede de aliura minieră și implicit gri, prin promovarea turismului local. Aici s-au hotărît cei de la TransalpinBike.ro să organizez una din cele mai inedite curse de de cross country din țară dacă nu chiar, îndrăznim să spunem, din Europa.

De ce asta? Pentru că traseul se află într-o salină, la 208 m sub pămînt. Acuma să traducem ce înseamnă asta pentru un ciclist: penumbră, de jur împrejur stînca săpată pentru exploatare, pe jos se află rocă de sare care are aderența gresiei din bucătărie, pichetată cu centimetri de praf de sare, care la contact cu cauciucurile bicicletei se ridică în aer,  urmînd să intre în ochi, gură, urechi, răni noi și răni vechi.

La această cursă a luat parte și colegul nostru de echipă Răzvan Morariu, în continuare descrierea cursei văzută prin ochii săi:

„Încă de la coborîrea în masă pe spirala de acces, se simțea în rîndul participanții la concurs , aproximativ 260 de bicicliști , de la cei mai șlefuiți veterani la cei mai hotărîți novici, o apăsare cu iz de respect. Cam aceeași senzație care ți-o impune un vărf semeț, o prăpastie iminentă sau o potecă abruptă.  La intrarea în galerie, senzația de emoție a fost completată cu nervozitatea concursului.

Concursul se desfășoară pe o buclă de 3 km, cu diferență de nivel de 25m,  cu viraje strînse, obstacole și o grămadă de public pe margine. 

Condimentele unei curse reușite au fost aruncate la bătaie, se dă startul, iar de aici totul depinde de fiecare concurent. Începe prima manșă din care fac și eu parte.

Este Îmbulzeală la start, se incepe accelerarea pe măsură ce se întinde cursa. Timpul trece, buclele se numără automat caci nu mai am timp să fiu atent la nimic. Simt sare, durere, plăcere, adrenalină, frică. Picioarele mele vor să se oprească, eu nu mai vreau să mă opresc, îmi place acest dans. Sunt depășit, depășesc, zîmbesc, mă încrunt, cînd publicul aclamă simt că mai am o pereche de picoare și de plămîni.

Trag tare, termin pe 14 la general, dar prețul este mare, sunt epuizat și a fost doar calificarea.

În a doua manșă are loc un accident destul de serios, ce obligă organizatorii să scurteze această probă.

Începe finala, aceeași plăcere, aceleași viraje , sunt fericit că pot lua parte la un astfel de eveniment.

Termin pe 7 la categorie, epuizat, sărat, înghețat ,murdar și cum nu se poate de fericit.

Organizatorii au promis  un tur al salinelor, datorat succesului de care s-a bucurat această primă ediție.

Felicitări TransalpinBike, organizarea nota 10 , din punctul meu de vedere! Să ne vedem și la alte competiții.

Mulțumim pentru poze:

- Cătălin Negrilă

- Ioana Simen