Ecologizarea pe biciclete a traseului cicloturistic ”Emil Cioran” a avut loc

Sâmbătă, 24 noiembrie, un grup de elevi ai Colegiul Naţional "Samuel von Brukenthal" din Sibiu, alături de membrii Asociaţiei Tură în Natură, au realizat o acţiune mai aparte: ecologizarea pe biciclete a unor porţiuni din traseul cicloturistic ”Emil Cioran”.

În luna octombrie Asociaţia Tură în Natură a inaugurat primul traseu cicloturistic care leagă Sibiul de localităţile înconjurătoare, traseu marcat cu sprijinul financiar al Consiliului Judeţean Sibiu. Traseul de cicloturism ”Emil Cioran” traversează o zonă foarte frumoasă din Pădurea Dumbrava, care din păcate este poluată cu deşeuri aruncate ilegal pe parcursul lui.

Cu toate că este o zonă protejată, importantă pentru valorile naturale pe care le adăposteşte atât la nivel naţional cât şi la nivel local, pentru unii locuitori ai judeţului Pădurea Dumbrava reprezintă numai o groapă de gunoi unde îşi aruncă deşeurile menajere sau de construcţii.

 Rezervaţia Naturală Pădurea Dumbrava, o zonă protejată complexă de floră, faună, peisagistică şi culturală, cu o suprafaţă de 993 ha, face parte integrantă din oraşul Sibiu. Mai mult de jumătate din arboretele Rezervaţiei Naturale Pădurea Dumbrava depăşeste un secol. Specia dominantă este stejarul, însoţit de gorun, carpen, ulm, cireş pădureţ, jugastru şi tei. Flora ierboasă a pădurii include brânduşe, orhidee şi o specie endemică, opaiţa. Fauna pădurii deţine exemplare de căprior, veveriţe sau vulpi. Străbătând poteca cicloturistică putem vedea şi auzi o multitudine de păsări printre care piţigoiul, mierla, presura, ciocănitoarea, gaiţa sau uliul şorecar.

Pentru că din pacate în unele zone ale rezervaţiei se acumulaseră cantităţi mari de deşeuri aruncate ilegal, ce poluau atât fizic cât şi vizual, elevii Colegiul Naţional "Samuel von Brukenthal" au avut iniţiativa ecologizării lor.  

La acţiunea de ecologizare au participat 25 de elevi ai Colegiului Naţional "Samuel von Brukenthal", alături de profesorii lor şi de membrii Asociaţiei Tură în Natură. Prin efortul comun al celor două grupuri de voluntari au fost adunate peste o tonă de deşeuri, printre care cauciucuri, lazi frigorifice, haine vechi si foarte multe sticle de plastic, care erau acumulate în anumite zone ale pădurii. Primăria Sibiu a pus la dispoziţie două containere pentru a rezolva  problema degajării gunoiului strâns cu ocazia acestei acţiuni.

Pentru a fi ecologişti până la capăt toţi participanţii la acţiune au pornit către locul de desfășurare a evenimentului pe biciclete. După terminarea acţiunii de ecologizare toţi participanţii au parcurs traseul cicloturistic ”Emil Cioran” pe biciclete. Pentru unii dintre ei această tură a fost una în care au descoperit locuri deosebite din punct de vedere peisagistic şi cultural din imediata apropiere a oraşului lor.

Asociaţia Tură în Natură, cea care a marcat traseul de cicloturism şi se ocupă de întreţinerea lui, îşi propune să continue acţiunile de ecologizare a zonelor traversate de acest traseu. Pe parcursul traseului am mai remarcat cu dezamagire ca la nici o luna de la inaugurarea traseului deja o parte din marcaje fie au disparut fie au fost distruse. Unii le-au considerat tinte, altii suveniruri iar cativa au fost pur si simplu deranjati de prezenta lor. Nu ne lasam insa intimidati de acesti certati cu bunul simt si vom reamplasa marcajele respective pana cand speram ca vor intelege ca nu se dam batuti. 

 

 Mai multe POZE