Inaugurare cu succes a circuitului cicloturistic ”Emil Cioran”

Sâmbătă 9 noiembrie 2013, ora 10.00, Parcul Sub Arini, în fața Stadionului Municipal. Zi neașteptat de călduroasă de noiembrie, soare, nici o adiere de vânt. O mulțime de peste 100 de bicicliști, de toate vârstele, așteaptă cu nerăbdare să pornească în tura de inaugurare a circuitului cicloturistic ”Emil Cioran”.

Înainte de a porni la drum membrii Tură în Natură au spus celor prezenți câteva cuvinte despre traseu. La final au rugat bicicliștii să țină un scurt moment de reculegere în amintirea celui care a fost Eugen Bădilă, biciclistul omorât într-un accident de mașină, petrecut în orașul Sibiu la începutul acestui an. 

O primă oprire de regrupare a bicicliștilor participanți a avut loc în parcarea de la Muzeul Satului, acolo unde membrii Tură în Natură au povestit despre Rezervația Naturală ”Dumbrava Sibiului”, un obiectiv turistic important străbătut de circuitul Emil Cioran. De aici s-a traversat trecerea de pietoni, iar din dreptul panoului informativ care descrie rezervația naturală ne-am urcat din nou pe biciclete pentru a străbate cărările Pădurii Dumbrava.

O nouă regrupare a avut loc pe pajiștea de la ieșirea din Pădurea Dumbrava unde participanții au fost informați despre prezența stânelor de oi și a câinilor ciobănești de-a lungul circuitului propus. Din acest loc cei prezenți s-au putut bucura de panorama impresionantă a munților care înconjoară depresiunea Sibiului. După ce s-a parcurs drumul de țară ce șerpuiește printre terenurile agricole s-a intrat pentru prima dată pe drum cu circulație auto în dreptul Școlii de Dresaj Canin. Drumul de Cisnădioara i-a ajutat pe participanți să treacă Sevișul pe singurul pod din această zonă.

După traversarea Sevișului bicicliștii s-au oprit pentru scurt timp în dreptul celui de-al doilea panou informativ așezat la intersecția drumului asfaltat cu cel de țară ce se desprinde în partea dreaptă, în direcția Rășinari. Acest panou descrie cetatea Cisnădioara și îi invită pe cei care traversează această zonă pe bicicletă să o viziteze. După parcurgerea drumului de țară s-a ajuns la intrarea în Rășinari unde a trebuit să mai fie parcursă o scurtă bucată din traseu pe drumul asfaltat până la fostul capăt de linie al tramvaiului. În drumul lor bicicliștii au putut observa și cel de-al treilea panou informativ, montat în dreptul centrului de informare turistică, care descrie pe scurt localitatea Rășinari. De aici s-a mers în stânga pentru a se ajunge pe strada paralelă cu drumul principal ce ne-a condus în final în centrul localității.

La Casa Memorială Emil Cioran, care punctează și mijlocul circuitului cicloturistic, a avut loc următoarea oprire. De aici grupul s-a împărțit în două: o parte a pornit mai departe pe circuitul principal propus de asociația Tură în Natură; cel de-al doilea grup a parcurs varianta de traseu, cotată cu grad mediu de dificultate și marcat cu litera C de culoare verde, ce urcă abrupt spre cătunul Prislop, apoi înainte de intrarea în acest sat o ia la stânga spre culmea dealului ce ne conduce printre livezi deasupra satului Cisnădioara. Mai departe grupul de bicicliști a parcurs poteca principală din Pădurea Catrina, ce urmărește culmea dealului, pentru ca în final să coboare în dreptul panoului informativ de la drumul asfaltat către Cisnădioara. De aici au pedalat cu spor pentru a prinde din urmă celălalt grup de bicicliști care a urmat traseul principal.   

Grupul mai mare de bicicliști a pornit pe drumurile nou asfaltate ale Rășinariului până la drumul de țară ce urcă destul de abrupt spre pajiștile nordice de deasupra localității. În dreptul unei troițe s-au regrupat din nou. De aici, bicicliștii au aflat că drumul va continua spre dreapta în direcția Schitului Rășinari. Membrii Tură în Natură au recomandat bicicliștilor prezenți să încerce, cu altă ocazie, și varianta drumului către stânga  care merge către cătunul Trăinei, o locație tradițională autentică păstrată între Rășinari și Poplaca.

De la Schitul Rășinari bicicliștii au mai avut de trecut un ultim urcuș către altitudinea maximă a circuitului Emil Cioran, până la intrarea în Pădurea Dumbrava. Pe pajiștea din vârful dealului ne-am oprit pentru o pauză bine meritată. Este locația de unde ne-am bucurat de cea mai frumoasă panoramă de-a lungul circuitului, unde am observat ultimele culmi ale Munților Cindrel către vest, Rășinariul și vârful Măgura către sud, localitățile Poplaca și Gura Râului către nord.

Ultima parte a circuitului a fost cea mai savurata de bicicliști, urmând în coborâre drumul forestier principal al acestei părți a Pădurii Dumbrava până la conducta de apă din spatele Uzinei de Apă. De aici s-a intrat în dreapta pe poteca ce urmează gardul din spatele Muzeului Satului și Grădinii Zoologice și coboară apoi în drumul asfaltat de la intrarea în Zoo din Valea Aurie. Într-un grup compact am parcurs la final pista de biciclete până la panoul informativ din dreptul Stadionului Municipal. După ce le-am mulțumit bicicliștilor pentru participarea la această tură ne-am despărțit cu zâmbetul pe buze, toți fiind mulțumiți de un eveniment reușit pe care ne propunem să-l repetăm și în viitor la inaugurarea unor noi trasee de cicloturism.

 

Mulțumim pentru poze:

Marius Crăciun

Iulia Lascu

Sorin Rotariu 

Andrei Kolobov

Bogdan Duminciuc

Daniel Conțiu

Articole:

Morariu Răzvan

Angela CARABAŞU ( Sibiunews.net)