Marcarea traseului de cicloturism ”Mocănița – Valea Hârtibaciului”

Vineri și sâmbată, 3-4 octombrie 2014, au avut loc mai multe acțiuni de marcare a viitorului traseu de cicloturism care va străbate Valea Hărtibaciului în partea ei finală, înainte de vărsarea acestui râu în Cibin. Traseul ”Mocănița – Valea Hârtibaciului” este unul dintre cele 5 trasee de cicloturism pe care Tură în Natură le va marca în intervalul 2014 – 2015 în cadrul proiectului “Sibiu – UnDa Verde pentru Biciclete!”, finanţat prin granturile SEE 2009-2014, în cadrul Fondului ONG în România. Deoarece elementul central al Văi Hârtibaciului l-a constituit în trecut Mocănița, care lega Sibiul de Agnita și mai departe de Sighișoara, ne-am hotărât să denumim acest traseu cu numele acestui tren pe ecartament îngust.

Viitorul traseu cicloturistic va avea ca punct de plecare Piața Mare din Sibiu de unde se va merge spre Biserica Evanghelică din Cartierul Gușterița, apoi va continua pe ruta Adăpostul de Câini, liziera Pădurii Gușterița, drumul județean Sibiu – Agnita, satul Bungard, satul Mohu iar de aici se va intra pe valea Hârtibaciului, în dreptul podului metalic pe care trenul traversa în trecut Cibinul. De aici se va pedala în amonte pe drumul de țară care șerpuiește între râu și fosta linie ferată a Mocaniței până în localitatea Cașolț. Din sat se va continua pe asfalt până în comuna Daia și apoi mai departe spre satul Nou. La ieșirea din Nou se va urma o vale înierbată care ne scoate 

după câtiva kilometri în Pădurea Gușterița ale cărei cărări le urmăm până la gardul livezilor de meri din Dealul Hambei. În coborâre vom trece pe lângă fostele ferme de animale din Dealul Gușteriței și vom ajunge după aproximativ 38 de kilometri parcurși în total la punctul de plecare din fața bisericii Evanghelice din Gușterița.

Acțiunile premergătoare celei de marcare a traseului cicloturistic ”Mocănița – Valea Hârtibaciului” au constat în identificarea de către membrii asociației a viitorului traseu prin ture de bicicletă, ocazie cu care au fost alese cele mai bune variante de parcurgere a acestuia. Apoi s-a trecut la realizarea hărții traseului și organizarea de acțiuni de marcare prin aplicarea literei C (de la cicloturism) de culoare roșie pe elementele naturale identificate pe traseu. În urma acțiunilor din 3-4 octombrie am reușit să marcăm peste 25 de kilometri de traseu între cartierul Gușterița și satul Cașolț, prin zone naturale deosebite, de la pajiști, pădure, fânețe, sate tradiționale și nu în ultimul rând valea râului Hârtibaci.

Dorim să le mulțumim pe această cale lui Alex Ban (Rockeru’), Daniel Hegheș și Daniel Sandor Gabor (Gaboru’) pentru ajutorul pe care l-au dat la marcarea traseului “Mocănița – Valea Hârtibaciului”. Sprijinul lor voluntar a ajutat la realizarea unui traseu de care vor beneficia în viitor toți cei dornici să descopere împrejurimile deosebite ale Sibiului din șaua bicicletei.