Retrospectiva activității Tură în Natură pe anul 2017

Anul 2016 a fost pentru Asociația Tură în Natură Sibiu – ATINS plin de activități, evenimente și proiecte al căror scop principal l-a reprezentat promovarea mersului pe bicicletă.
În aprilie 2016 ATINS a finanlizat proiectul "Sibiu - UnDa Verde pentru Biciclete!" finanţat prin granturile SEE 2009-2014, în cadrul Fondului ONG în România. Proiectul a fost implementat în perioada 1.05.2014 – 30.04.2016 în parteneriat cu Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Sibiu – Serviciul Rutier, Agenţia pentru Protecţia Mediului Sibiu şi Asociaţia Rotary Club Sibiu. Obiectivul principal al proiectului a fost combaterea schimbărilor climatice şi îmbunătăţirea calităţii vieţii în cadrul comunităţii locale sibiene prin promovarea utilizării bicicletei ca mijloc de deplasare alternativ.
Proiectul a abordat o varietate de probleme ale bicicliștilor sibieni: educația deficitară a elevilor în ceea ce privește regulile rutiere, nivelul ridicat de noxe produse de autovehicule care afectează sănătatea bicicliștilor, lipsa transparenței la nivelul autorităţilor locale, reguli de circulație pentru bicicliști neclare, lipsa de respect din partea șoferilor, infrastructura urbană pentru bicicliști insuficientă, lipsa unor trasee de cicloturism în afara orașului.
Dintre rezultatele importante ale proiectului menționăm:
- Peste 1500 elevi și studenți informați pe tema schimbărilor climatice și regulilor rutiere
- Aproximativ 1000 de șoferi conștientizați de drepturile bicicliștilor în trafic în cadrul campaniei ”Respect pentru Bicicliști”
- 283 kilometri de trasee cicloturistice marcate în împrejurimile Sibiului
- 50 de voluntari implicați în desfășurarea activităților proiectului
- 20 de rastele de biciclete montate
- 7 întâlniri ale grupului de lucru ”Biciclist în trafic” cu peste 20 de soluții de îmbunătățire a condițiilor de deplasare cu bicicleta propuse Primăriei Sibiu
- 5 soluții de deplasare cu bicicleta la serviciu identificate împreună cu peste 200 de angajați ai firmelor și instituțiilor publice sibiene în cadrul campaniei ”Bicicleta Verde”
- 3 simulări de accidente biciclist – autoturism ale căror filme au avut mii de vizualizări pe internet
- 1 concurs pentru elevi cu tematica ”Bicicliștii împotriva schimbărilor climatice” în care 8 elevi au fost premiați
În perioada 7 – 13 martie 2016 o echipă formată din reprezentanți ai Asociației Tură în Natură Sibiu, Serviciului Rutier al IPJ Sibiu, Agenției pentru Protecția Mediului Sibiu și ai Serviciului de Administrare a Domeniului Public și Privat al Primăriei Sibiu s-a deplasat în orașul norvegian Stavanger pentru schimb de experiență cu insituții similare din Norvegia pe tema promovării mersului pe bicicletă ca modalitate de luptă împotriva schimbărilor climatice. Echipa proiectului a avut întâlniri cu reprezentanți ai Primăriei orașului Stavanger, reprezentanți ai Poliției Rutiere din Stavanger și ONG-uri locale. Vizita de studiu a făcut parte din proiectul ”Modele de bună practică norvegiene în promovarea mersului pe bicicletă ca mijloc de luptă împotriva schimbărilor climatice” realizat cu sprijinul financiar al Fondului ONG în România, program finanţat de Granturile SEE şi administrat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile. Experiența orașului Stavanger în ceea ce privește abordarea autorităților cu privire la susținerea mersului pe bicicletă, dezvoltarea de infrastructură pentru deplasarea cu bicicleta, educația pe această temă, grija șoferilor față de bicicliști în trafic, grija cetățenilor față de mediu în contextul schimbărilor climatice sperăm că vor ajuta autoritățile orașului Sibiu să dezvolte un sistem de deplasare cu bicicleta eficient, similar celui norvegian.
Membrii si voluntarii ATINS au participat și la cea de-a 5-a ediţie a evenimentului Sibiu Challenge care s-a desfăşurat în Parcul Sub Arini în data de 11 iunie 2016. Această ediție s-a desfăşurat sub sloganul “Protejaţi pădurile României”, din dorinţa de a promova nu doar sportul şi mişcarea, ci şi o atitudine responsabilă cu privire la protejarea şi respectarea mediul natural, atât de vital pentru sănătatea noastră şi a copiilor noştri. În cadrul evenimentului am organizat în parcarea din fața Stadionului Municipal o zonă de concurs de biciclete adresată copiilor cu vârste între 5 și 14 ani. Nu a trebuit să așteptăm foarte mult pentru că mici bicicliști și-au arătat repede interesul pentru traseul de jaloane pe care trebuiau să-l parcurgă contratimp. Peste 50 de copii au participat cu entuziasm la acest concurs iar la final au fost desemnați și câștigătorii pe categorii de vârstă.
Alături de colegii de la Asociația CAB Sport am organizat pe 8 iulie 2016 cea de-a doua ediție a concursului ”Night Cross Challenge". Evenimentul Night Cross Challenge este o competiţie inedită pentru Sibiu, prin care le propunem tuturor sibienilor un mod plăcut şi antrenant de a face mişcare, în cadrul unui cros nocturn desfăşurat într-o locaţie mirifică, Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului. Aproximativ 300 de concurenți s-au aliniat la startul din zona scenei de pe lac și la ora 22.00 au pornit în alergare pe traseul mărginit de morile de vânt și casele tradiționale ale muzeului.
Prin concursul ”Sibiu Duatlon Challenge2016" am continuat alături de partenerii noștri Asociaţia CAB Sport să implementăm un nou concept de concurs prin combinarea a două ramuri sportive: alergarea și mersul pe bicicletă. Evenimentul desfășurat pe data de 17 septembrie s-a bucurat de un mare succes cu peste 170 de participanți care au apreciat acest nou gen de competiție în care au avut de câștigat cei cu strategii de echipă mai bune.
În 2016 ne-am gândit să punem în valoare o parte din traseul cicloturistic Mocănița – Valea Hârtibaciului pe care l-am marcat în anul 2014 în partea nordică şi deluroasă a Sibiului. Astfel, în singura dată rămasă liberă a calendarului competiţional, 23.10.2016, am organizat concursul de biciclete SIBIU GUŞTERIŢA MTB, al cărui traseu a urmat în cea mai mare parte drumurile forestiere ale pădurii de pe Dealul Gușterița. La startul primei ediţii a concursului a venit un număr impresionant de participanţi, aproximativ 200 de bicicliști din toată țara (Brașov, Cluj, București și bineînteles Sibiu), de toate vârstele, începând cu cei mici de la categoria Family până la veterani.
Anul trecut am continuat activitatea de marcare a unor noi trasee de cicloturism, îndreptându-ne atenția asupra Rășinariului, o zonă deosebită din punct de vedere turistic de la poalele munților Cindrel. La marcarea traseelor am fost susținuți de Asociația Pensiunilor Agroturistice din Rășinari și Asociația Națională a Salvatorilor Montani din România. Cele trei trasee de bicicletă și drumeție au fost marcate în cadrul proiectului ”Promovarea ciclismului ca sport de masă în județul Sibiu prin amenajarea unor trasee cicloturistice în Mărginimea Sibiului” finanțat prin Agendele Sportive ale Primăriei Rășinari și Consiliului Județean Sibiu.
În 2017 ne propunem să continuăm activitățile de marcare de noi trasee cicloturistice, întreținerea și îmbunătățirea traseelor cicloturistice existente, acțiuni educative în școli, lobby la nivelul autorităților locale pentru îmbunătățirea condițiilor de deplasare cu bicicleta în oraș, organizarea de concursuri cât mai diverse și mai antrenante.
Mulțumim și pe această cale partenerilor, finanțatorilor, colaboratorilor și nu în ultimul rând voluntarilor noștri care ne-au ajutat la buna implementare a activităților proiectului.
Dacă considerați că merită ca activitățile asociației noastre să continue vă rugăm să ne sprijiniți cu 2% din impozitul pe venit! Despre detalii despre modalitatea în care puteți să donați asociației noastre 2% din impozitul pe venit vizitați pagina noastră http://www.turainnatura.ro/2-la-suta.
Avem în continuare nevoie de sprijinul vostru pentru promovarea mersului pe bicicletă în orașul Sibiu!