Schi de Tură în Natură pe vârful Bătrâna

Un An Nou plin de Ture in Natura va uram tuturor!  Da, stim ca vine cam tarziu urarea dar vremea nehotarata din ultimele saptamani ne-a impiedicat sa anuntam ture pe care planuiam sa le facem. Asta pentru ca, in timpul saptamanii, pregateam talpa schiurilor, uitandu-ne pe geam cum ninge, ca apoi in weekend sa iesim la o plimbare cu bicicleta pe un soare de primavara prematura, urmand a ne intoarce acasa udati de o ploaie rece de toamna tarzie. Asa ca in ultimele doua luni am avut parte doar de ture spontane si mare parte din ele facute de fiecare din noi in directia in care a batut vantul in fata casei.

La fel s-a intamplat si sambata dimineata, cand fara nimic un plan, ziua anuntandu-se destul de mohorata, probabil in mod normal faceam o clasica tura Selimbar-Cisnadie-Cisnadioara-Poplaca-Sibiu, sau ceva asemanator, doar pentru a ne dezmorti putin oasele. Dar in acea dimineata aveam sa primim o propunere mai potrivita pentru anotimpul asta: o tura pe schiuri catre varful Batrana din Muntii Cindrel.

Asa ca, destul de tarziu, dupa ora 10 dimineata, Diana, Razvan si Mihai D. pornesc din Sibiu, cu schiurile pe portbagajul masinii inspre statiunea Paltinis. Nici nu am pornit bine ca deja telefonul suna cu o alta propunere de schi de tura...pe acelasi varf Batrana. Chiar daca nu am sincronizat plecarea eram siguri ca ne vom intalni undeva pe drum cu ceilalti initiatori de tura in natura.

Ajunsi in statiunea Paltinis, parcam masina in apropierea partiei Oncesti si incaltam repede claparii, nerabdatori de o noua tura in zapada virgina... credeam noi, dar se pare ca si-a facut putin de cap pana sa ajungem noi. Poteca de vara spre Poiana Gaujoara avea zapada bine batatorita de urme de schiuri si cu siguranta nu erau doar ale schiorului care l-am intalnit chiar inainte sa pornim noi in tura, de la care am aflat ca va face aceeasi tura ca si noi.

Pornim si noi pe urmele acelea, deloc deranjati de prezenta lor, pt ca in afara de ele, nimic nu indica prezenta omului in peisaj: liniste deplina intrerupta doar de cantecele vioaie ale pitigoilor care ne urmareau de sus zburand din brad in brad. Cu toate ca in Sibiu se arata o zi inorata, aici avem parte si de razele soarelui, la inceput timide printre brazi apoi din ce in ce mai puternice cand aveam sa iesim in Poiana Gaujoara. O data ajunsi aici reintalnim schiorul plecat inainte noastra care deja facea a doua urcare spre vf Batrana dupa ce a schiat o data la vale. Urcam si noi o data cu el iar pe la jumatatea distantei intalnim alt grup de cunostiinte, tot pe schiuri de tura alunecand la vale, surprinsi si ei de intalnirea noastra spontana. Ne continuam urcarea pana aproape de varful Batrana de unde schiem la vale prin zapada pufoasa si neatinsa. Desi eram multi schiori, zapada era destula pentru toti in poiana.

Dupa aceasta scurta recompensare a urcarii urmeaza....tot o urcare. Coborati inapoi in Gaujoara ne continuam drumul spre Poiana Muncel, cand pe plat cand intr-o usoara urcare. In poiana Muncel vedem si masina grupului cu care planuiam sa ne intalnim de dimineata. Se pare ca ei au urmat alt traseu si avem sa aflam pe inserat ca s-au intors la masina pe urmele noastre dar au urcat spre vf Batrana pe un drum ales de ei la intamplare prin padure.

Din Muncel tura e aproape completa, mai ramane portiunea de coborare, jumatate pe drumul forestier si cealalta jumatate o schiem la vale pe partia Oncesti, alaturi de ceilalti schiori care nu stiau de Intalnirea Spontana A Schiorilor de Tura din Gaujoara.

 

Mai multe poze din tura gasiti AICI