Traseul de drumeție ”Călugăru - Valea Ștezii”

Marcaj: turist de culoare mov

Ruta: Centrul Rășinariului – Biserica Sfanta Treime – Șteaza – Trăinei - Valea Ștezii – Rășinari

Timp estimate de parcurgere: 2-3 ore

Stare traseu: potecă în zona montană, DJ 106 A Sibiu-Rasinari-Paltinis.

Traseul ”Călugăru - Valea Ștezii” pornește din centrul localității Rășinari și merge în paralel cu Traseul ”Fraga - Valea Caselor” până în dreptul Bisericii Sfânta Treime de unde continuă în jos pe strada ce ne conduce la podul peste râul Șteaza. Traversăm podul și urmăm străduța îngustă ce urcă către fânețele și gradinile din partea de nord a Rășinariului. Urmăm drumul de țară dintre grădini și în 15 minute ajungem într-o pășune de unde urmăm în stânga drumul ce intră în pădurea de stejari.

Străbatem drumul forestier ce ne poartă deasupra cătunului Trăinei. Din poiana de unde panoramăm casele tradiționale ale cătunului și gradinile localnicilor o luăm pe poteca din stânga ce intră în pădurea de pini. Atenție, să nu urmați poteca ce urcă abrut în sus pe un șanț adânc de pământ!

Urmăm poteca îngustă ce urmează curba de nivel prin pădurea de pini și după aproximativ o jumătate de oră coborâm într-o poiană de unde vedem în față Pensiunea Mai. Urmăm în aval râul Șteaza și mergem pe marginea drumului județean 106 A Sibiu-Rășinari-Păltiniș, de-a lungul căruia sunt amplasate mai multe pensiuni turistice, până la intrarea în Rășinari. Admirând casele tradiționale ale rășinărenilor ajungem în scurt timp în zona podului peste râul Șteaza de unde am pornit în aventura noastră cu aproximativ 2 ore în urmă.