Traseul de drumetie ”Fraga - Valea Caselor”

Marcaj traseu: turist de culoare verde

Ruta: Centrul Rășinariului – Biserica Sfanta Treime – Culmea Fraga – Valea Caselor – Rășinari

Timp estimate de parcurgere: 4-5 ore

Stare traseu: zona montană

Traseul de drumeție ”Fraga - Valea Caselor” pornește din fața Primăriei Rășinari și urmează strada ce ne conduce către Biserica Sfânta Treime ce adăpostește și Mausoleul ”Andrei Șaguna”. Din dreptul bisericii o luăm în stânga pe strada ce traversează cimitirul satului pe care îl urmăm pentru aproximativ 500 de metri până întâlnim o străduță îngustă ce coboară din partea dreaptă. O luăm pe această stradă și după 20 de metri începem în stânga un urcuș abrupt având ca reper un nuc bătrân. Urcăm în serpentine poteca ce ne conduce pe Coasta Boacii și ajungem într-o poiană de unde avem o primă panorama asupra Rășinariului.

Traversăm poiana în direcția vest și după 10 minute urmăm poteca ce intră în stânga în pădurea de pin. Din nou panta se accentuează și după câteva serpentine ajungem într-o altă poiană aflată într-o pădure de pini. Urmăm poteca bine trasată ce urcă în continuare mai întâi printr-un lăstăriș pentru ca mai apoi să intre într-o pădure luminoasă de stejari. Urmează o nouă zonă de rășinoase și după aproximativ o oră de urcuș ieșim într-o pășune unde vedem pe partea stângă o stână. După un scurt răgaz la stână o pornim pe poteca ce pornește spre sud și urcă spre un fost adăpost aflat în culmea dealului. Din dreptul clădirii în ruină urcăm din nou pieptiș spre stânga pentru a ajunge pe un vârf de unde avem o panoramă impresionantă. În fața noastră se asează în prim plan Vârful Măgura Cisnădiei, în plan secund vedem Cisnădioara și Cisnădie iar în plan îndepărtat se profilează maiestuoșii Munți Făgăraș.

Din vârful pantei urmăm în dreapta poteca ce ne conduce printr-un pâlc de mesteceni apoi coborâm până într-o șa de unde urcăm din nou accentuat până la o căsuță construită între fagi seculari. Aici vom fi uimiți de frumusețea gospodăriei construite la aproximativ 800 de metri altitudine, cu grădină, curtea animalelor și o livadă de cireși. Este un obicei specific zonei Mărginimii Sibiului ca astfel de gospodării să fie construite la altitudini destul de înalte ca adăposturi de vară ale locuitorilor din satele de la poalele Munților Cindrel.

Ne continuăm drumul pe lângă livada de cireși urcăm o scurtă pantă, trecem de un pâlc de mesteceni și ieșim din nou într-o pășune largă. După 10 minute trecem pe lângă o stână și în scurt timp ajungem în traseul marcat cu banda albastră care coboară dinspre Păltiniș către Rășinari. Urmăm în stânga drumul ce ne poartă la vale printr-un peisaj minunat în care se succed pășuni, căsuțe de lemn, livezi de cireși și păduri pentru a ajunge în aproximativ o oră în Valea Caselor la intrare în localitatea Rășinari.