Tura eco-turistica pe biciclete la Bruiu 7-8 iulie
Asociatia Tură în Natură va invita sambata 7 iulie la o tura eco-turistica pe biciclete de 2 zile spre localitatea Bruiu. Traseul pe care il vom parcurge va include portiuni din traseul cicloturistic marcat de Asociatia Mioritics in aceasta toamna pe Valea Hartibaciului. Pentru ca distanta este relativ mare, vom parcurge atat portiuni de traseu off-road cat si pe sosea, dar avand in vedere ca este vorba de drumul vechi spre Agnita nu vom fi afectati foarte mult de traficul auto.
Deoarece se doreste a fi o tura eco-turistica, pe langa traseul cicloturistic dorim sa promovam si potentialul natural si cultural al zonei precum si produsele locale. De aceea va recomandam sa aveti in vedere achizitionarea unor produse alimentare de la producatorii locali din zonele pe care le vom trasersa.
Prima oprire o vom face la Moara Veche din Hosman unde vom fi asteptati cu paine calda proaspata, coapta in brutaria morii si placinte traditionale facute dupa o reteta locala. Cum nimic nu-i pe gratis si pentru ca trebuie sa sustinem initiativele economice locale, in deplin acord cu mediul inconjurator, cei interesati vor putea cumpara produsele traditionale preparate la Moara Veche. Cei care cumpara produse de la magazinul Biocoop de pe str. Avram Iancu stiu despre calitatea painii si produselor de patiserie de la Moara Veche.
Am obtinut si niste informatii referitoare la preturile de la Moara Veche din Hosman: painea cu seminte va fi in jur de 7 lei, tariful de vizitare a morii 10 lei/persoana iar pt inca 50 lei/grup se poate porni moara pentru o demonstratie de functionare. Aceste costuri sunt bineinteles optionale pentru doritori, dar pentru placinta va trebui anuntat cu 2 zile inainte de sosirea noastra.
La Bruiu, destinatia finala a turei noastre, exista din nou posibilitatea achizitionarii de produse lactate, oua, legume si fructe direct de la tarani, unde cel mai probabil se va putea negocia pretul ca in piata.
In apropierea satului Bruiu se afla cel mai izolat si depopulat sat din judet, si anume Gherdeal, pe care il avem prevazut, de asemenea, in itinerariu.
Traseul de intoarcere ofera 2 variante, fie pe la Agnita – Seica, fie pe la Carta-Sacadate-Nucet. A doua varianta ofera posibilitatea celor cu treburi programate pentru duminica seara sau cei obositi dupa drumul de sambata, sa ia trenul spre Sibiu. Aceste variante se vor discuta la fata locului.
Deoarece potecile marcate ca traseu cicloturistic sunt pe teren accidentat este recomandat un bagaj nu prea voluminos si nu prea greu. Vom incerca, dar nu avem momentan o confirmare, sa obtinem ca ajutor pentru transportul bagajelor o masina de insotire. In situatia in care nu o vom obtine gratuit masina va trebui ca cei care doresc sa le fie transportate bagajele sa fie disponibili sa plateasca pentru acest serviciu.
Recomandam ca in aceasta tura fiecare participant sa aiba o camera de rezerva si petece pt cauciuc, un bidon cu apa, sac de dormit, saltea-izopren. Pentru cei care doresc sa aiba intimitatea propriului cort trebuia sa tina cont ca exista posibilitatea sa si le care singuri pe bicicleta (daca nu reusim sa facem rost de masina). Pentru ceilalti totul va tine de organizare. Cei care doresc sa doarma doi sau mai multi intr-un cort, sarcina transportului cortului pe bicicleta se va imparti. In rest, referitor la hainele de schimb si alte accesorii, fiecare se organizeaza individual.
Ca biciclete recomandam trekking sau mountain bike, alte tipuri nefiind potrivite pentru acest traseu.
Mancare nu este nevoie sa transportati cu voi, in afara de cateva mici gustari pentru drum, deoarece avem posibilitatea de a cumpara produse locale de pe traseu.
Va rugam ca inainte de plecare sa aveti asigurat un minim service al bicicletelor ca sa nu aveti surprize neplacute pe drum. Va recomandam service-ul BartorMT care ne va insoti si pe traseu pentru a ne ajuta cu eventualele probleme.
Despre aceasta tura si obiectivele pe care le vom vizita va aparea un articol in revista MBike si unul pe site-ul turainnatura.ro.
Vom reveni cu mai multe detalii in saptamana dinaintea evenimentului. Avem rugamintea ca participantii care doresc sa faca intreg traseul de 2 zile sa ne confirme trimitand un email pe adresa: info@turainnatura.ro cu numele, varsta, nivelul de pregatire fizica si tipul bicicletei(mountainbike, trekking) cu care veti veni si daca are posibilitatea de a transporta bagajul pe bicicleta.
Va asteptam in numar cat mai mare!