TURUL MUNŢILOR CINDREL - 210 Km, într-o zi şi jumătate

articol scris de Costea Daniel

Despre Munţii Cindrel se poate spune, în primul rând, că sunt ciclabili în proporţie de 100 %, orice pasionat de ciclism putând ajunge  până pe Vârful Cindrel la 2244m. După ce în ultimii doi am realizat tot felul de incursiuni pe toate văile şi potecile de culme, la sfârşit de sezon m-am gândit de realizez o tura în jurul lor, pe marginea acestora.

Presat oarecum de timp şi mai ales de faptul că ziua este în micşorare, în data de 6 septembrie m-am gândit să fac acest tur plecând din Ocna Sibiului prin Sibiu, Cisnădie, Valea Sadului, Şaua Ştefleşti, Valea Frumoasei, Oaşa, Valea Sebeşului, Săsciori, cu întoarcere prin Ţara Secaşelor în total 210 km.

Tur pe care l-am făcut în mare viteză cu plecare în 6 septembrie la ora 8:30 şi întoarcere în 7 septembrie la ora 13:00. Tipul de bicicletă ales a fost de trekking pentru asfalt, pe care am pus şi bagajul pentru o înoptare. Problema principală pentru acest tip de bicicletă a fost porţiunea de off – road de 40 km, existentă între Sădurel, Şaua Ştefleşti, Valea Frumoasei şi Şoseaua Transalpina, care ştiam că o sa ma chinuie iar Şaua Ştefleşti înaltă până la altitudinea de 1725 m o să fie un zid greu de trecut.

Dacă traversarea oraşelor Sibiu şi Cisnădie le am făcut în mare viteză, odată ajuns în satul Sadu a început o urcare lină pe valea cu acelaşi nume. Spre surprinderea mea primii 20 km între Sadu şi Sădurel au fost foarte uşori  pe un asfalt impecabil recent turnat.

Partea dificilă a început după Sădurel, la intersecţia cu drumul ce duce la Voineasa, de unde a început drumul de pietriş înspre Lacul Gâtul Berbecului. La aceasta s-au adăugat norii de ploaie ce stăteau ameninţători în partea superioară a Văii Sadului şi după Şaua Ştefleşti, care puneau presiune pe mine în a urca mai repede şi de a trece odată de acel pas montan, chiar şi prin ploaie.

A merge cu o bicicletă pregătită pentru şosea pe un drum de off road e destul de greu, fiind încurcat de multe ori de pietriş, iar de multe ori la o pantă mai accentuată fiind nevoit să fac push – bike. Asfel după 9 km de urcat destul de greu se ajunge la Lacul de acumulare Gâtul Berbecului, iar de acolo până la capătul acestuia traseul devine plat.

Urmează încă 17 km de off road în urcare înspre Şaua Ştefleşti urmând cursul râului Sadu pănă la o intersecţie de drumuri forestie când acesta urcă în dreapta şi devine unul de versant. Intersecţie nemarcată în care pur şi simplu trebuie să ghiceşti ce drum duce spre Oaşa.

Căţărarea spre Şaua Ştefleşti este destul de lungă şi ai impresia că nu se mai termină. Imi propun să nu mă opresc mai deloc doar pentru a mânca câteva merişoare, deoarece vreau să mă văd ajuns cât mai repede în vârful acestei căţărări.

Zona din jur începe să fie plină de păşuni alpine iar ce este mai impresionant că sunt foarte vizibile vârfurile Cindrel (2244 m) în dreapta şi Ştefleşti (2242 m) în stânga, o zonă de vis şi liniştită, desigur greu accesibilă pentru multă lume.

Mult aşteptata coborâre pe Valea Frumoasei în sfârşit începe pe o lungime de 10 km, pe un drum plin de pietriş şi nisip, dar şi de resturile defrişărilor, din cauza aceasta deşi cobor încet sunt bine scuturat apoi să apară şi o pană pe roata din faţă.

Deşi mă aşteptam ca Valea Frumoasei să fie ceva de deosebit în partea inferioară peisajul este destul de afectat de defrişări şi tot felul de influenţe antropice.

După aproximativ 40 de km de off road dar şi de o zonă foarte liniştită, ajung la Şoseaua Transalpina, aproape de coada Lacului Oaşa,  plină de tot felul de maşini aflate în tranzit.

Porţiunea de la intersecţia cu Valea Frumoasei până la Barajul Oaşa este un plat lung de 11 km, care poate fi parcurs în mare viteză iar în partea stângă se poate admira Lacul Oaşa şi Vârful lui Pătru.

Mult aşteptata coborâre în care mă pot relaxa, începe după traversarea barajului cu o pantă accentuată ce face legătura cu râul Sebeş pentru ca apoi  să mai scadă direct proporţional cu cea a râului, până la Lacul Tău – Bistra, în care drumul se continuă pe partea stângă a lacului.

De aici din nou o coborâre foarte lungă până în satul Şugag, unde din când în când mai trebuie pedalat pentru aţi spori viteza. În acest sat, după aproximativ 140 km realizaţi în prima zi se poate înopta în una dintre pensiunile sau casele rustice.

Plecarea am reuşit să o fac destul de dimineaţa după ce mi am reparat o pană de pe spate, pe la ora 7:30, pentru a parcurge în viteză cei 15 km până în Satul Săsciori, ce reprezintă şi ieşirea din zona montană a Văii Sebeşului ce desparte Munţii Cindrel de Munţii Şureanu. De aici traseul face dreapta spre Câlnic şi se suprapune cu cel a Turului Ciciclist al Sibiu, pe drum putem vedea cele două căţărări marcate şi punctate de la Dumbrava şi Câlnic. Asfaltul este impecabil până după satul Gârbova când intrăm în judeţul Sibiu. După ce tranzitez în viteză oraşul Miercurea Sibiului, satele Ludoş şi Topârcea ajung la locul de pornire la ora 13: 00, mulţumit de cei 210 km realizaţi.